bolcsode_otlet_palyazat_latvany3

BÖLCSŐDEI ÖTLETPÁLYÁZAT - MEGVÉTELT NYERT TERV

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) által kiírt Magyarország bölcsődeépítési programjához kapcsolódó tervezési programok, funkciósémák, és vázlat-, illetve koncepciótervek építészeti ötletpályázatán I. kategóriában (Új építés) díjazott, megvételt nyert koncepcióterv

Tervezés éve: 2019

Tervező: Feik Adrienn, Gyergász Zsófia

Új építés koncepció:

Az I. kategória „A” változat kidolgozásához a bölcsődei ötletpályázat kiírásában megadott paramétereket vettük alapul. Ebben az esetben új bölcsőde épület tervezése volt a feladat. Az alap koncepciónk szerint ezt az épület fajtát inkább kisvárosi, városi környezetbe gondoltuk. A bölcsődei funkciók mellett tálalókonyha kapcsolódik az épülethez. Gazdaságossági szempontból ilyen kisméretű bölcsődéhez főzőkonyhát nem terveztünk.

Tervünkben az épület telepítését tekintve szabadon állóbeépítési mód szerint helyezkedik el. Az oldalkertből közelíthető meg a gazdasági bejárat, ahol a személyzet közlekedik és a kiszállított ételt tudják behordani. A parkolás telken belül megoldott, az épület megközelítése gyalogosan és gépkocsival az utcai kapukon keresztül lehetséges. A bejárati szekció és a parkoló terület szabvány szerinti kerítéssel van elkülönítve a játszóudvartól.

Koncepció a külső megjelenésre:

Az épület tömegalakítását tekintve a koncepciónk az volt, hogy a helyiségeket egy szinten helyezzük el, városias illetve kisvárosias településképbe illeszkedve. Az épület tömege nagyrészben lapostetős, amit a gyermekrészleg feletti magastetős részek és az előtérből nyíló átrium tör meg. Az épület főbb funkciói az előtérből nyílnak. A csoportszobákat és a gyerekek által használt helyiségeket (öltöző, mosdó, tornaszoba) játékos, autós nyomvonal jelöli ki. Az előtérben a bejárati ajtóval szemközti falon színes, játékos elemek találhatóak. (ülőalkalmatosság, színezett üveg, tükör) A színes bútorozás a csoportszobákban is visszaköszön, a játéktároló polcok színes hátfallal lettek kialakítva. A bölcsődén belüli színvilágra jellemző a színek használata (tornaszobában a homlokzati ablakok, előtér fala és felülvilágítói) A bútorozást tekintve koncepció a természetes, világos színek (fa) használata.

Koncepció a belső kialakításra:

A csoportszobákhoz közvetlen kapcsolódó helyiségek az öltöző és a gyermekmosdó (természetes megvilágítása felülről, bevilágítón keresztül lehetséges), az öltözőben elhelyezett tároló szekrény, ahol a fektetőket lehet tárolni, a játéktároló és a tálalókonyha. A tálalókonyhából közvetlen az 1-es csoportszobába lehet jutni, innen viszik tovább az ételt a 2-es csoportszobába. Az előtérből az átrium melletti közlekedőn érhető el a személyzeti rész-leg: a vezetői iroda és a nevelői szoba. A nevelői szoba külön öltözővel és vizes blokkal rendelkezik. A konyhai dolgozóknak és a karbantartó dolgozónak külön öltöző és vizes blokk lett tervezve. Erről folyosóról nyílnak a különböző tároló helyiségek (összevonva a mosókonyha, takarítószer-, fogyóeszköz raktár)

Energiahatékonyság:

Fontos koncepció, hogy az épület alacsony energiájú legyen, ahol kicsi az épület hővesztesége. Törekedni kell a megújuló energiák használatára, mint például a napenergiával való villamos ellátás (napelemek) és a napenergia által termelt használati melegvíz használata (napkollektorok), fűtésként hőszivattyú vagy korszerű gázkazán alkalmazása. Ezek mellett a megfelelő épületszerkezetek beépítése is növeli az épület energiahatékonyságát. (falazat, hőszigetelés, nyílászárók, árnyékolók)

A gépészeti rendszerek tervezésénél szükséges felmérni a használati igényeket, különösen a bölcsődei funkciókhoz kapcsolódó, melegvíz és fűtési igényeket, és a megújuló energiával megtermelhető energiamennyiséget, hogy az épület gazdaságosan üzemeltethető legyen.

Bölcsőde összes hasznos alapterülete: 581,18 m2 + Játszóudvar ~400 m2

Share

BÖLCSŐDEI ÖTLETPÁLYÁZAT MEGVÉTELT NYERT TERV

Az I. kategória „A” változat kidolgozásához a pályázati kiírásban megadott paramétereket vettük alapul. Ebben az esetben új bölcsőde épület tervezése volt a feladat. Az alap koncepciónk szerint ezt az épület fajtát inkább kisvárosi, városi környezetbe gondoltuk. A bölcsődei funkciók mellett tálalókonyha kapcsolódik az épülethez. Gazdaságossági szempontból ilyen kisméretű bölcsődéhez főzőkonyhát nem terveztünk. Tervünkben az épület telepítését tekintve szabadon állóbeépítési mód szerint helyezkedik el. Az oldalkertből közelíthető meg a gazdasági bejárat, ahol a személyzet közlekedik és a kiszállított ételt tudják behordani. A parkolás telken belül megoldott, az épület megközelítése gyalogosan és gépkocsival az utcai kapukon keresztül lehetséges. A bejárati szekció és a parkoló terület szabvány szerinti kerítéssel van elkülönítve a játszóudvartól.

BÖLCSŐDEI ÖTLETPÁLYÁZAT MEGVÉTELT NYERT TERV