csaladi_haz_tervezese_nemetorszag_neutraubling_alaprajz
csaladi_haz_tervezese_nemetorszag_neutraubling_alaprajz
Emeleti alaprajz
Földszinti alaprajz

CSALÁDI HÁZ TERVEZÉSE - NÉMETORSZÁG, NEUTRAUBLING

Helyszín: Németország, Neutraubling

Tervezés éve: 2021

Tervező: Feik Adrienn és Gyergász Zsófia

Állapot: Elkészült

Felkérést kaptunk egy Németországban élő magyar házaspártól második családi házuk megtervezésére. Gyermekeik már felnőttek, több unokájuk is van, így az új háznak ezekhez az igényekhez kellett igazodnia. Korábbi otthonukat még akkor építették mikor mindhárom gyermekük otthon élt, azonban mostanra ez a családi otthon már túl nagynak bizonyult kettejük számára.

Az elképzelésük az volt, hogy egy két szintes, két lakásos illetve külön irodával ellátott épületet tervezzünk, amelyben a földszinti lakás lenne az új otthonuk, ami kettejük számára kényelmes és elegendő, az emeleten pedig egy kiadható lakás valamint egy külön bejáratú iroda blokk kapott helyet.

A telek teljesen sík, beépítetlen, egy új most épülő lakónegyed része Neutraubling külvárosában. A helyi előírások megszabták, hogy csak lapos tetős épület építhető, valamint meghatározta az épület helyét a telken valamint a hozzá kapcsolódó autóbeálló helyét is, így ez volt a kiindulási pont.

A tájolás a tulajdonosoknak is nagyon nagyon fontos volt, a helyiségek és a hozzájuk kapcsolódó funkciók mind-mind a nap járásának megfelelően lettek kialakítva. Így kapott a helyet az épület déli felében a konyha, amelynek keleti ablak is van, itt a reggeli napsugarak már kávézás közben élvezhetőek. A déli-nyugati oldalon az étkező és nappalin helyezkedik el, ahonnan teraszajtókon keresztül a télikertbe jutunk, amely nyáron fedett teraszként is funkcionál, több helyen nyitható, közvetlen kapcsolat a kerttel. Az észak-nyugati sarokban a fő hálószoba kapott helyet amihez keletről kapcsolódik egy fürdőszoba is. A többi  funkció mint vendégszoba, előszoba, kamra, gépészeti helyiség az épület északi, és keleti oldalán találhatóak.

Az emeleten a kiadandó lakás esetében a fentiekhez hasonló elvek mentén kerültek elhelyezésre a funkciók, míg a lépcsőházból külön nyíló irodák az északi oldalon, keleti és nyugati bevilágítókkal kaptak helyet. A homlokzat kialakítása, és színek tekintetében vannak a település Önkormányzatának megkötései, de összességében pasztell földszínek, és a fehér árnyalatai jellemzik az épületet.

Share