pecs_campus_ovoda_metszet

CAMPUS ÓVODA TERVEZÉSE

PTE-MIK Építőművész MA képzés keretében készült campus óvoda terve

Helyszín: Pécs Pollack Mihály Műszaki Kar

Tervezés éve: 2015

Tervező: Feik Adrienn

Féléves feladatunk, egy a PTE-MIK dolgozói, hallgatói gyermekeinek, valamint a környéken élő gyermekek számára, egy campus óvoda tervezése volt. A feladat kezdetén meg kellett határoznom az intézmény alapvető pedagógiai elveit, mely szerint az óvodai nevelés folyik. Ennek kapcsán több különböző nevelési irányt, elvet megismerhettem és ezek ismeretében határoztam meg az általam tervezett óvoda pontos programját, specifikációit. Végül egy speciálisabb, művészeti jellegű óvodát terveztem, mely lehetőséget ad a gyerekeknek a kreativitásuk, kézügyességük kifejlesztésében nagy hangsúlyt fektetve a vizuális nevelésre. A tervezett óvoda épület terei, csoportszobái mind úgy lettek kialakítva, hogy kíváncsiságot, kísérletező kedvet ébresszen a gyerekekben ügyelve persze a biztonságos használatra.

Tervezési program:

A campus óvoda tervezésekor az érzelmekre épít és a gyermek esztétikai tevékenységét, alkotó készségének fejlesztését hangsúlyozza. Nagy hangsúlyt kapnak a művészeti értékek, hogy a kreatív gondolkodási irányt megerősítsék.

Alapelvek:

Érzelemgazdag óvoda, mely önállóságot fejleszt, kibontakozási és önmegvalósítási lehetőségeket ad a gyerekek számára. Feltételezzük, hogy minden gyerek vonzódik az élményekhez, meséhez, zenéhez és az alkotó tevékenységekhez.

Az általam választott tervezési terület, az egyetemi campus peremén található, így a környékről érkező szülők is könnyen meg­közelíthetik. Védettségét az utca felől a jelenlegihez hasonló kerítéssel oldanám meg, mindenképpen a jelenlegi állapotot átfogalmazva (esetlegesen az egész campus körüli kerítés problémát megoldva). A kollégium előtti parkolók, illetve a könyvtár felől a védettséget maga az épület biztosítaná, a telepítéssel oldanám meg. Ez a me­goldás a telek fekvése szempontjából is ideálisnak tűnik mivel így az épület északi homlokzata magába foglalhatja az alárendelt funk­ciókat, míg a dél felé néző, a csoportszobákat tartalmazhatja. Így a közvetlen csoportszoba-kert kapcsolata is megoldott.

Az épület tömege, terei játékosak, törekedtem arra, hogy már megjelenésében is jelezze e funkcióját. Az épület egy részére kerülő szálcement burkolat mind formájában, mind színeiben vidám, beindítja a gyerekek fantáziáját. A cél mindenféle építészeti szempont mellett, hogy a használói szeressék, birtokba vegyék az óvodát.

Share

CAMPUS ÓVODA KONCEPCIÓTERVE PÉCS

Féléves feladatunk, egy a PTE-MIK dolgozói, hallgatói gyermekeinek, valamint a környéken élő gyermekek számára, óvoda-bölcsőde tervezése volt. A feladat kezdetén meg kellett határoznom az intézmény alapvető pedagógiai elveit, mely szerint az óvodai nevelés folyik. Ennek kapcsán több különböző nevelési irányt, elvet megismerhettem és ezek ismeretében határoztam meg az általam tervezett óvoda pontos programját, specifikációit. Végül egy speciálisabb művészeti jellegű óvodát terveztem, mely lehetőséget ad a gyerekeknek a kreativitásuk, kézügyességük kifejlesztésében nagy hangsúlyt fektetve a vizuális nevelésre.

CAMPUS ÓVODA KONCEPCIÓTERVE PÉCS