diplomamunka_pecs_idosotthon_utcakep

IDŐSOTTHON TERVEZÉSE - DIPLOMAMUNKA

Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karon, Építőművész MA képzés lezárásaként készült Diplomamunka, amely Breuer Marcell Diplomadíjban részesült

Tervezés éve: 2016

Tervező: Feik Adrienn

Diplomamunka

Diplomamunkám témája idősotthon tervezése volt. Azért is érdekes ez a kérdés ma Magyarországon mert a klasszikus értelemben vett idősotthonokból számos megtalálható, míg ezzel szemben elhanyagolható a kooperatív idősotthonok száma. A közösségi lakozás szemlélete nálunk nincs benne a köztudatban, így ennek lehetősége fel sem merül az idős lakozás szervezésekor. Ugyanakkor a fejlett országok többségében nagyon népszerű és elterjedt ez a forma. Ahhoz, hogy a külföldön igazoltan jól működő minta hazai alkalmazásának a lehetősége fölmerüljön, először meg kell ismerni és ismertetni a kooperatív idős lakozás jellemzőit. Ennek a formának az alkalmazása azonban olyan idősek esetében működhet, akik nem szorulnak gondozásra, csupán az egyedüllét, és a túl sok  házimunka (ház körüli munka), hétköznapi teendő már megterhelő számukra.

Miért előnyös ez a fajta együtt élési forma az idősek számára?

Mindenkinek saját lakása van, és megvannak a napi feladataik, de ezen felül megjelenik a közös felelősségvállalás és a kölcsönös segítségnyújtás. Jelen vannak közös tevékenységek (mindenképpen unaloműzők) illetve ha valaki rászorul akkor egymásnak is tudnak segíteni. Ugyanakkor szükség van alkalmazkodóképességre és összefogásra is. Így azt gondolom, az egészséges de közösségben élni vágyó idősek számára az e fajta együttélés a legelőnyösebb, mind a lakók mind a társadalom számára.

Helyszín:

Ezek után miután pontosítottam a funkciót, szükség volt egy ennek megfelelő helyszín megtalálására. Az idősotthon tervezése esetén szempont volt, hogy belvároshoz közeli legyen, a szükséges funkciók gyalogosan is elérhető távolságban legyenek. Király utca – Alsóhavi utca találkozásánál (körforgalom után) található három telek összevonásából jött létre a tervezési területem. Ezen a területen jelenleg áll néhány kifejezetten rossz állapotban lévő épület amelyek elbontása után itt helyet kaphatna ez az új funkció. Látható a fotón is valamint a rajzolt utcaképen, hogy itt egy klasszikus belvárosias zárt sorú beépítés jellemző, az utca felé térfalat alkotó 2-3 szint magas épületekkel. Az általam kijelölt területen jelenleg megszakad ez a térfal, így a folytonosság is, és úgy gondolom így  városterezési/ városképi szempontból is egy rendezésre szoruló terület.

Share

IDŐSOTTHON TERVEZÉSE PÉCS

Magyarországon jelenleg elhanyagolható a kooperatív idősotthonok száma. A közösségi lakozás szemlélete nálunk nincs benne a köztudatban, így ennek lehetősége fel sem merül az idős lakozás szervezésekor. Ugyanakkor a fejlett országok többségében nagyon népszerű és elterjedt ez a forma. Ahhoz, hogy a külföldön igazoltan jól működő minta hazai alkalmazásának a lehetősége fölmerüljön, először meg kell ismerni és ismertetni a kooperatív idős lakozás jellemzőit. Miért is előnyös ez a fajta együttélés az idősek számára? Mindenkinek saját lakása van, és megvannak a napi feladataik, de ezen felül megjelenik a közös felelősségvállalás és a kölcsönös segítségnyújtás. Jelen vannak közös tevékenységek (mindenképpen unaloműzők) illetve ha valaki rászorul akkor egymásnak is tudnak segíteni. Ugyanakkor szükség van alkalmazkodóképességre és összefogásra is. Így azt gondolom, az egészséges de közösségben élni vágyó idősek számára az e fajta együttélés a legelőnyösebb, mind a lakók mind a társadalom számára. Ezek után miután pontosítottam a funkciót, szükség volt egy ennek megfelelő helyszín megtalálására. A belvároshoz közeli, szükséges funkciók gyalogosan is elérhető távolságban legyenek. Király utca – Alsóhavi utca találkozásánál (körforgalom után) található három telek összevonásából jött létre a tervezési területem. Ezen a területen jelenleg áll néhány kifejezetten rossz állapotban lévő épület amelyek elbontása után itt helyet kaphatna ez az új funkció. Látható a fotón is valamint a rajzolt utcaképen, hogy itt egy klasszikus belvárosias zárt sorú beépítés jellemző, az utca felé térfalat alkotó 2-3 szint magas épületekkel. Az általam kijelölt területen jelenleg megszakad ez a térfal, így a folytonosság is, és úgy gondolom így városterezési/ városképi szempontból is egy rendezésre szoruló terület.

IDŐSOTTHON TERVEZÉSE PÉCS