HÁROMLAKÁSOS TÁRSASHÁZ TERVE- PÉCS

Helyszín: Pécs-Patacs

Tervezés éve: 2021

Tervező: Feik Adrienn és Gyergász Zsófia

Állapot: kivitelezés alatt

Az Építtető igénye és az előírások figyelembevételével három lakásos társasház lett tervezve. A garázs szint a lejtős terep adta lehetőségek miatt oldalról és hátulról is földben helyezkedik el. (1db két állásos, 1db egy állásos garázs készült) A garázs szintről egy külső térkő lépcső vezet fel a bejárathoz a belső lépcsőházba ahonnan mindhárom lakás  megközelíthető. A földszinten egy közlekedőről két kisebb lakás (nettó: 49 m2 és 58 m2) kapott helyet, valamint a lépcsőház, amelyen keresztül feljutunk az emeleti szintre a harmadik lakáshoz. A lenti kisebb lakások két hálószobásak, külön fürdővel és wc-vel, valamint egy nagyobb konyha- nappali- étkező funkció lett kialakítva közvetlen terasz kapcsolattal. A felső szintre egy nagyobb (nettó: 104 m2) lakást terveztünk. Ez a lakás is két hálószobás, két külön fürdővel, valamint helyet kapott egy gardróbszoba és egy háztartási helyiség is. A közösségi tér tágas, közvetlen terasz kapcsolattal rendelkezik. Az épület bejárata gyalogosan és gépjárművel is a telek dél-keleti oldalról közelíthető meg. A telken belüli parkolás a tervezett garázsokban és térkövezett beállón lehetséges.

Emeleti alaprajz
Földszinti alaprajz

Az épület kialakításában, a tömegformálásában törekedtünk rá, hogy a szomszédos meglévő épülethez illeszkedjen,  mely szintén 3 szintes (garázs + 2 lakószint), valamint színeiben is hasonló, hagyományos (természetes) barna-bézs színvilágot terveztünk. Természetes kőburkolatokkal, barna színű tetőcseréppel, dió színű, fa mintázatú nyílászárókkal. A nyílások kialakításánál fontos szempont volt, hogy a jó fekvést kihasználjuk, nagyméretű terasz ajtókat/ablakokat terveztünk be, melyek benapozás szempotjából is előnyösek, világos terek alakulnak ki általa. Az épület dél-nyugati és észak-keleti homlokzatain csak szükséges mennyiségű nyílást helyeztünk el, mivel ebbe az irányba jellemzően fürdőszobák nyílnak, a közösségi tereket dél-keletre, míg a hálószobákat észak-nyugatra tájoltuk. Ezekkel a megnyitásokkal a napplaikból biztosított a kilátás, benapozás, a hálószobák pedig az intimebb hátsó kertre néznek.

Share

Társasház tervezés

Az Építtető igénye és az előírások figyelembevételével három szintes épület lett tervezve. A garázs szint a lejtős terep adta lehetőségek miatt oldalról és hátulról is földben helyezkedik el. (1db két állásos, 1db egy állásos garázs készült) A garázs szintről egy külső térkő lépcső vezet fel a bejárathoz a belső lépcsőházba ahonnan mindhárom lakás  megközelíthető. A földszinten egy közlekedőről két kisebb lakás (nettó: 49 m2 és 58 m2) kapott helyet, valamint a lépcsőház, amelyen keresztül feljutunk az emeleti szintre a harmadik lakáshoz.

Társasház tervezés