CSALÁDI HÁZ TERVEZÉSE PÉCS

Helyszín: Pécs

Tervezés éve: 2013

Tervező: Feik Adrienn

Állapot: koncepcióterv

Megbízóink elképzelése, a Mecsek oldali  telekre egy mediterrán hangulatú családi ház tervezése volt 4 fős családjuk számára. A család életvitelét tekintve fontos volt számukra, hogy a munka/iskola után otthon együtt eltöltött időnek teret adjon az otthonuk. Szerettek volna egy kényelmes, nagy nappalit és étkezőt, amelyből közvetlenül a teraszra is ki lehet jutni és ahol nagyobb vendégségeket is tarthatnak.

pecs_zurna_csaladihaz_alaprajz_garazs
pecs_zurna_csaladihaz_alaprajz_foldszint
Családi ház földszinti alaprajza
Családi ház garázs szinti alaprajza
Helyiségek:

A telek adottságai, valamint az előírások miatt, kétszintes  családi ház tervezése volt a cél, ahol a lakó funkciók a felső szintre kerültek, míg a kiszolgáló és szabadidős tevékenységeknek az alagsor adott helyet. Igényeik szerint tehát az alagsorban a következők funkciók kaptak helyet:  dupla garázs, tárolók és szauna.

A felső szinten déli tájolással kapott helyet a konyha-étkező-nappali melyet közvetlen terasz kapcsolattal láttunk el. A terasz részben fedett, így erős napsütés vagy épp nyári záporok közepette is jól kihasználható életteret biztosít és nem utolsó sorban gyönyörködhetünk a városra néző panorámában is. A család létszámából eredően szükségük volt három hálószobára és egy dolgozószobára. A szülői hálószobához közvetlenül kapcsolódik egy kisebb fürdőszoba, a gyerekek szobája pedig a közlekedőről nyílik, melyekhez külön fürdőszoba tartozik. A bejárthoz közel található a lépcsőház, melyen keresztül az alagsorból a a lakó szintre juthatunk és itt helyeztünk el egy vendég wc-t is. A tulajdonosoknak szüksége volt még a konyhához kapcsolódóan egy kis kamrára valamint a folyosó végén egy kis dolgozószobára is. Kialakítandó volt ezen kívül egy kisebb, intimebb terasz mely a szülői hálószobához kapcsolódik.

Terep, Tájolás:

A terep adottságai és a tájolás határozták meg a funkciók elhelyezését. Az erősen lejtős terep miatt az alsó garázs szint földbe lett süllyesztve, így itt a terepszint alatt csak alárendelt, nem minden nap használt helyiségek kerültek kialakításra. A felső szinten az egyes helyiségek tömegen belüli elhelyezkedését a tájolás valamint a külső-belső terek kapcsolatai határozták meg. Nappali, étkező közvetlenül kapcsolható a nagy fedett teraszhoz, ahol nagyobb vendégsereg is elhelyezhető, míg a hálószobák  egy hátsó szeparáltabb teraszra nyílnak, lehetőséget biztosítva ezzel a nyugodt pihenés, intim szféra megteremtésének.

Share

CSALÁDI HÁZ KONCEPCIÓTERVE PÉCS

A telek adottságai, valamint az előírások miatt, kétszintes ház tervezhető. Az alsó garázs szint földbe lett süllyesztve, itt kapott helyet többek között egy fűtőhelyiség, egy mosókonyha vagy szauna, illetve a dupla garázs. A felső szinten közösségi és privát funkciókat helyeztünk el. Az egyes lakóterek tömegen belüli elhelyezkedését a tájolás valamint a külső-belső terek kapcsolatai határozták meg. Nappali, étkező közvetlenül nyitható a fedett teraszra, ahol nagyobb vendégsereg is elhelyezhető, míg a hálószobák egy hátsó szeparáltabb teraszra nyílnak, lehetőséget biztosítva ezzel a nyugodt pihenés, intim szféra megteremtésének.

CSALÁDI HÁZ KONCEPCIÓTERVE PÉCS