tervezes_pecs_tvtorony

SÍKÖZPONT PÉCS, MECSEK- DIPLOMAMUNKA

Tervezés éve: 2013

Helyszín: Pécs, Misina tető

Tervező: Gyergász Zsófia

Síközpont Pécs volt a diplomamunkám témája, aminek a keretein belül a Pécs – Mecseken található sípálya és síház megújítását választottam. A tervezés során, egy új, a síelők számára hasznos és igényes síközpont kialakítása volt a cél. Ennek része lenne a meglévő sípályák rendbetétele, új felvonók építése, illetve a síelők igényeit kielégítő síház tervezése a Mecseken.

Előzmények:

A területen jelenleg is működik a sípálya, síközpont nincs. Évente a síelhető napok száma kb. 30 nap, ami fejlesztéssel (hóágyúzással) akár 50-60 nap is lehet. A síszezon kb. 30 000 embert vonz évente a Misinára, akik nem csak Pécsről, hanem a közeli városokból (Komló, Pécsvárad) is érkeznek. Két piros jelzésű sípálya található, itt az egyik 450 m, a másik 600 m hosszú. Jelenleg egy kampós felvonó üzemel. Régebben tányéros felvonó is volt, ezt azonban a pályavilágítással együtt megrongálták. A pályák elején található a síház, amit 1960-ban építettek, ami akkor még csak kettő helyiségből állt. Később a síelők számának növekedése következtében, 1976 és 1979 között épült meg a jelenleg is álló síház, amit a szakosztály tagjai építettek.

Telepítési koncepció:

Az új síközpont a Tv-toronyhoz közelebbi helyre lenne telepítve, a gyalogos út vonala mentén. Így az új síközpont könnyebben megközelíthető lenne, illetve ez által a sípályák minősége is változna. Hosszabb is lenne, illetve a pálya elején lehetőség lenne egy lankásabb lejtő kialakítására. A síház közelebb helyezésével, az új épület egy csoportot alkothatna a Misina tető többi épületeivel.

Tervezési koncepció:

A síközpont két főrészből állna, a síház és a sípályák. A jelenlegi síház funkcióját kibővítve, új funkciókkal bővíteném a házat. Érkezéskor a recepciónál kaphatnak a síelni vágyók segítséget, illetve itt válthatják meg a felvonó használatához szükséges jegyet, bérletet is. A síelni vágyóknak lehetőségük lenne felszerelést kölcsönözni. A síklub tagjainak szertár lenne kialakítva, ahol a síholmijaikat tarthatják. Ez hasznos lehet a síklub tagjainak, akik hetente több napot is eltöltenek a pályán. A hidegtől egy melegedő-kávézó helyiségbe lehetne bemenni, ahol a vendégek saját, illetve a kávézóból vett dolgaikat fogyaszthatják. Ez a kávézó rendelkezésre állna a nyári időszakban is. Ehhez kapcsolódna egy vizesblokk, illetve egy öltöző rész is, ahol a síruhákat cserélhetik le. A síelők biztonsága érdekében elsősegély szoba is szükséges, illetve a síszakosztály személyzetének irodahelyiségek is szükségesek.

Share

MECSEKI SÍ- ÉS SZABADIDŐ KÖZPONT TERVEZÉSE

Diplomatémámnak a Pécsett található Misina tetői sípálya és síház megújítását választottam. A tervezés során, egy új, a síelők számára hasznos és igényes síkomplexumot szeretnék kialakítani. Ennek része lenne a meglévő sípályák rendbetétele, új felvonók építése, illetve a síelők igényeit kielégítő síház tervezése. A síház télen a síelőket szolgálná ki, nyáron illetve az őszi-tavaszi időszakban a túrázóknak nyújtana erdei pihenőt. A területen jelenleg is működik a sípálya. Évente a síelhető napok száma kb. 30 nap, ami fejlesztéssel (hóágyúzással) akár 50-60 nap is lehet. Az új síházat a Tv-toronyhoz közelebbi helyen helyezném el, a gyalogos út vonala mentén. Így az új síház könnyebben megközelíthető lenne, illetve ez által a sípályák minősége is változna. Hosszabb is lenne, illetve a pálya elején lehetőség lenne egy lankásabb lejtő kialakítására. A síház közelebb helyezésével, az új épület egy csoportot alkothatna a Misina tető többi épületeivel. A tervezett síközpont két főrészből állna, a síház és a sípályák.

MECSEKI SÍ- ÉS SZABADIDŐ KÖZPONT TERVEZÉSE