lakas_atalakitas_alaprajz_galeria
lakas_atalakitas_alaprajz_foldszint
Galéria
Földszint

42 M2-ES LAKÁS ÁTALAKÍTÁSA

Helyszín: Pécs, Belváros

Tervezés éve: 2017

Tervező: Gyergász Zsófia

Tervezési feladat:

A tervezési feladat egy meglévő lakás átalakítása volt egy fiatal pár számára. A lakás alapterülete 42 m2, melyhez egy 6 m2-es erkély tartozik. A feladat tehát egy modern, fiatalos lakás kialakítása volt úgy hogy alkalmazkodunk a meglévő adottságokhoz de emellett új képet adjunk a lakásnak. A lakás kialakítása 2 fő kényelmes és ideális életviteléhez passzol, ahol a terek ugyan egybe vannak nyitva ellenben a galéria terének köszönhetően meg lehet találni a saját kis sarkunkat.

Koncepció:

Mivel a lakás helyiségei adottak voltak, így a konyha helye a meglévő konyha helyén lett átalakítva és így az L-alakú pult kialakításával a konyhában nagyobb hely lett és jobban kihasználható helyiséget kaptunk. A fürdőszoba elrendezése megmaradt, viszont a mosógép  kikerült onnan, hogy a lakás így is kis alapterületű fürdőszobája jól kihasználható legyen. A fürdőszobába a homogén és szürkés árnyalatú burkolat mellé egy színes, mintás cementlap burkolat került betervezésre, ami az egyszerű és egyszínű képet megbontja. A mosógép a lépcső alatti térbe lett elhelyezve és így el van szeparálva a konyhától és nem látható helyre került.

Kialakítás:

A tér meghatározó eleme a galéria és a felvezető lépcső, ami a lakás átalakítása  során teljes mértékben átalakításra került és egy új fém-fa vázas lépcső lett betervezve. Az átalakítás során a lépcső alatti teret lezártam és tároló funkció kapott helyett benne úgy mint a mosógép, kisebb háztartási eszközök, stb.

A nappali és az étkező egy részben lett kialakítva és ezzel ez a lakás központi helye. Itt a legnagyobb a belmagasság és a ferde tetősíknak köszönhetően egy izgalmas teret kapunk, amit a lelógó lámpatestek törnek meg. A színekben dominál a szürke, azon belül is a világos árnyalatától egészen a sötét, antracit színig. A lépcső korlát szerkezete is a sötétebb antracit színt kapta, jelölve ezzel a szerkezet erősségét. A burkolatok és a belső használtai tárgyaknál pedig a világosabb árnyalat jelenik meg, keverve a színekkel és mintákkal.

Share

BELVÁROSI LAKÁS ÁTALAKÍTÁSA

A tervezési feladat egy meglévő lakás átalakítása volt egy fiatal pár számára. A lakás alapterülete 42 m2, melyhez egy 6 m2-es erkély tartozik. A feladat egy modern, fiatalos lakás kialakítása volt, alkalmazkodva a meglévő adottságokhoz.  A lakás kialakítása 2 fő kényelmes és ideális életviteléhez passzol, ahol a terek ugyan egybe vannak nyitva, de a galéria terének köszönhetően meg lehet találni a saját kis sarkunkat. A helyiségek adottak voltak, így a konyha helye a meglévő konyha helyén lett kialakítva. Az L-alakú pult kialakításával a konyhában nagyobb hely lett és jobban kihasználható helyiséget kaptunk. A fürdőszoba elrendezése megmaradt, a mosógép viszont kikerült onnan, hogy az így is kis alapterületű fürdőszoba jól kihasználható legyen. A fürdőszobába a homogén, szürkés árnyalatú burkolat mellé egy színes, mintás cementlap burkolat került betervezésre, ami az egyszerű, egyszínű képet megbontja. A mosógép a lépcső alatti térbe lett elhelyezve, ami el van szeparálva a konyhától és így nem látható helyre került. A lakás meghatározó eleme a galéria és a felvezető lépcső. Ez teljes mértékben átalakításra került és egy új fém-fa vázas lépcső lett betervezve. A színekben dominál a szürke, a világos árnyalatától egészen a sötét, antracit színig. A lépcső korlát szerkezete is, a sötétebb antracit színt kapta, jelölve ezzel a szerkezet erősségét. A burkolatok és a belső használtai tárgyaknál pedig a világosabb árnyalat jelenik meg, keverve a színekkel, mintákkal.

BELVÁROSI LAKÁS ÁTALAKÍTÁSA