PIHENŐHÁZ ÉS FÜRDŐTÓ TERVEZÉSE

Helyszín: Pécs-Gyükés

Tervezés éve: 2013

Tervező: Feik Adrienn

Állapot: Vázlatterv

A Mecsek keleti lankáin található telken Megbízónk kérésére a korábbi  kerti szerszámtárolóból szeretett volna kialakítani egy kerti pihenőházat. A pihenőház és a kerti fürdőtó tervezése magában foglal egy szaunát vizesblokkal, ill. nyugágyak elhelyezésére szolgáló hellyel, illetve az építmény másik északi felében egy kamrát, amelyben a kerti eszközöket valamint a termett gyümölcsöket, zöldségeket és az azokból készült lekvárokat, befőtteket el tudja helyezni, tárolni. A tulajdonos elképzelése a pihenőház mellé egy kerti tó, fürdőtó tervezése volt a feladatunk, amely esetlegesen a telke mellett csordogáló patakból lenne feltöltve.

pecs_gyukes_furdoto_pihenohaz_metszet
Épület:

A meglévő épület tartófalai épek voltak, így ezeket megtartva illetve egy könnyűszerkezetes, nagy üvegfelületekkel ellátott tömeget hozzáépítve alakítottuk ki az építmény végleges arcát. Ebben a részben helyezné el a nyugágyakat, amelyek akár a szaunázás után, akár a fürdés után a pihenőként szolgálhatnak. A tetőszerkezetet le kell majd cserélni, ezek után a belső tereket nem látjuk el födémmel, látszó gerendás tetőszerkezetet alakítunk ki.

Fürdőtó:

A kertben kialakítandó tavat a megrendelő fürdőtó minőségében is használni kívánja így annak kialakítása ezen szempontok szerint történt. A fürdőtó tervezése esetén szempont volt, hogy öntisztuló rendszerű tavat hozzunk létre. Így a tó körül kiépített körülbelül 1m széles és 70-80 cm mély ároknak, valamint az árok és tó közé telepített növényeknek köszönhető folyamatosan tisztítja a vizet. Az árokba visszaszivattyúzott víz a növények szövevényén keresztül újra a tóba jut vissza, de már megszűrt állapotában.

Share

FÜRDŐTÓ ÉS PIHENŐHÁZ TERVEZÉSE PÉCS

A kertben kialakítandó tavat a megrendelő fürdőtó minőségében is használni kívánja így annak kialakítása ezen szempontok szerint történt. Öntisztuló rendszerű tavat hozunk létre amely a tó körül kiépített kb. 1m széles és 70-80 cm mély ároknak, és az árok és tó közé telepített növényeknek köszönhető folyamatosan tisztítja a vizet. Az árokba visszaszivattyúzott víz a növények szövevényén keresztül újra a tóba jut vissza, de már megszűrt állapotában.

FÜRDŐTÓ ÉS PIHENŐHÁZ TERVEZÉSE PÉCS